Földrajzi adatok | Az ezeréves határ | Hétfalu növényvilága | Hétfalu állatvilága |
A Nagykőhavas | A Csukás | A Keresztényhavasok | A Bucsecs | A Rence |
A Bolnok
| Hétfalu vízrajza | Kaszálók, legelők, dombok | Zajzonfürdő
 
A Nagykőhavas
 

A Nagykőhavas (Piatra Mare, Hohenstein) a Kárpát-kanyarban fekszik, ezen képződmények belső vonulatának, a barcasági hegyeknek tartozéka.

Határai:

 • keleten a Garcsin patak völgye, a Lovak havasa és a Rence gerincének vonulata (Muntii Gârbovei);
 • délen a predeáli hegyek, az Azuga patak völgye, a Szuszai-tető és a Csaplya-tető;
 • nyugaton a Tömös völgye;
 • északon Szecseleváros – Négyfalu.

A hegység három kisebb csoportra osztható:

 • I. a négyfalusi hegyek: a Hegyeshegy – vf. Ascutit 1058 m, Fenyőshegy – vf. Bradet 1071 m, Szenesbérc – Carbunarea 1319 m, a Bolnok 1170 m.
 • II. a tulajdonképpeni Nagykőhavas 1843 m.
 • III. a predeáli hegyek.

A Nagykőhavas (Nagykő) területén uralkodó kőzetféleségek: a konglomerátok, a mészkövek és a homokkövek, amelyek Földünk történetének középkorában keletkeztek (Jura- és Kréta-kor). Szerkezetét illetőleg, a különböző alkatú kőzettani rétegek nyugalmát kéregmozgások zavarták meg. A Tömös völgye egy vetődés maradványa, amely mentén a nyugalmi állapotban levő rétegek megbillentek, így a Nagykő kiemelkedett, a Keresztényhavas (Postăvarul) és a Brassót környékező hegyek megbillentek, megsüllyedtek. A kéregmozgások következtében helyenként Jura korú fehér mészkövek rétege szinte lábon áll, bizarr, bámulatba ejtő formákat hozván létre, pl. az Írottkő, a Medveszakadék, a Hétlétrás út, Tamina stb.; ilyen a szomszédos Keresztényhavas meredek sziklafala is.

A Nagykő fontosabb magassági adatai:

 • Malomdombok 701 m
 • Hegyeshegy 1060 m
 • Bolnok 1187 m
 • Szenesbérc 1329 m
 • Vályús-forrás 1410 m
 • Kőba-tető 1632 m
 • Csűrkő 1702 m
 • Nagykőhavas csúcs 1843 m
 • Írottkő 1846 m

A területre jellemző a hegyvidéki éghajlat. A tetőn az évi középhőmérséklet 0 és +5 C, a hegy lábánál pedig +5 és +6 C között van. Szeptemberben már várható a 0 C körüli hőmérséklet és a havazás is, novemberben már leeshet a hó, amely áprilisig, májusig is eltarthat, és a síző turistákat felcsalja a tetőre, a Bolnokra. Júniusban hull a legtöbb eső. Legszárazabb hónapok augusztus és szeptember, ezek a turisták túrázó hónapjai.

A legszelesebb hónap az április - a nyugati szelek általába esőt, az északiak, keletiek pedig szárazságot hoznak. A vízhálózat sugaras elrendezésű. Nagyobb vízfolyások: a Száraz Tömös, az Azuga, más jelentosebb patakok a Garcsin, Sipoly, Kőba, Horvátka, Havaska, Ördög pataka. Ezen patakok, melyek nagyrésze mentén turistautak vezetnek, olykor különböző szerkezetű domborzati formákon alábukva gyönyörű vízeséseket képeznek, pl a Hétlétrák – Sipoly patakán, a Tamina – Kiskű patakán.
A Nagykűhavas 1200 m feletti része vízben szegény, azon alul pedig bővizű. Ennek az a magyarázata, hogy a főleg mészkőből álló havas elnyeli a vizet és csak az alsóbb, tömöttebb kőzetekbol álló részében bocsátja ki magából.

Függőleges tagoltság szerint a növényzeti régiók a következők: az alsó zóna a bükkösöké, felettük a fenyvesek zónája, majd az alhavasi és a havasi zóna. A virágosok közül megemlíthető: a sziklákon élő havasi árvácska (Viola alpina L.), a fürtös kőtörőfű (Saxifraga aizoides), a gyopár-nefelejcs (Eritrichium nanum All. Schrad), a havasi gerebcsin (Astcr alpinus L.), a nőszirom (Iris ruthenica ker-Gawl) stb. A havasi gyopár (Leontopodium alpinum) az ember szentségtelenítő keze miatt sajnos szinte kiveszett! A hegyoldalakat nyár elején a havasszépe, a Rhododendron Kotschi S. díszíti. Virágzása idején a tető rozsdavörös színben, jellegzetes, kellemes illatban pompázik. A fásszárúak közül, a törpe boróka (Juniperus nana Wild), az áfonyafélék, törpefenyők élnek itt.

Állatvilága azonos a Délkeleti-Kárpátok állataival, de nagyon megcsappant állománnyal (medve, farkas, vaddisznó, hiúz, vadmacska, vidra, szarvas, sasok). A hüllők közül megtalálható a keresztes vipera, amely a Pusztáskő, az Írottkő, a Tamina környékén, szikláin él.

A Nagykőhavas kedvező fekvésű, fontos közlekedési útvonalak veszik körül. Nyugati felénél húzódik a fő nemzetközi útvonal. Brassóban a Teherautó – Autocamioane gyár közelében található az az autóbuszállomás, ahonnan Săcele – Predeal felé indulnak a távolsági buszok. Szecseleváros előtt az országút jobbra tér, ezen tovább haladva a 160-as kilométerkő közelében balra térve a Malomdombokhoz érünk (Dâmbul Morii).

Ez a terület a Nagykőre vezető utak kiindulópontja. Szecselevárosból a bácsfalusi evangélikus templom előtti megállótól a Bolnok utcán kell elindulni a Bolnok és a Nagykőhavas irányába a Malomdombok felé. A következő, Szecselevárost alkotó falu, Türkos megállójától felfelé haladva a Garcsin völgyén a Nagykő és a Rence menedékházakhoz juthatunk. Predealról (az állomással szembeni úton) a Csaplyán (Cioplea) turistakomplexumon keresztül haladva a Szusza, Clabucet, Rence menedékházakhoz juthatunk. Felső-Tömösről indul az út a Tamina vízesésen keresztül a Nagykőre és a Keresztényhavasra. Felső-Tömös állomásáról még a Horvátka patak völgyén is meg lehet közelíteni a Nagykőhavast. Az összes turistautak jól és pontosan jelöltek.

A Nagykőhavason (Nagykőn) már 1884 óta épültek menedékházak. A legutolsó, legnagyobb és legmodernebb a leégett kisebb menedékház helyére, Halász Kálmán okleveles mérnök tervei alapján épült a Csurkő mezején 1620 m magasságban. Az alapanyagot (építőkövet) a helyszínen található anyagokból nyerték. A föld-kőműves-ácsmunkákat a türkösi Gödri Péter végezte, az asztalosmunka és a kétfordulós tölgyfa lépcső néhai Mártis János és Mártis Mihály (bácsfalusi asztalosmesterek) kezét dicséri, a csempézést az alsó-tömösi Baranyai-cég, a vasalást a brassói Ferraria-cég végeztette, a parkettát pedig Kocsis András és fiai fűrészáru-üzemében gyártották. Összegezve: a menedékházat a környék településeinek szakemberei építették, a Brassói Turista Egyesület (BTE) rendelésére. A nagy menedékházat 1930. augusztus 10-én avatták fel. Sajnos, megintcsak az ember pusztító keze révén 1990. október 17-én ez is leégett. Helyette a közelében egy kis faházikó található, amely kb. 20 embernek adhat szállást. (Kis kifőzdéje is van.)

A Nagykő fontosabb jelzett útvonalai:

 • 1. sz. út: Családi vagy Halász Gyula-út – Medveszakadék (felső része) – Vályús-forrás – bácsfalusi pajták (már a romok is eltűntek) – Menedékház – Nagykőhavas-csúcs. Idő: 3–4 óra. Jelzés: fehér alapon piros csík.
 • 2. sz. út: Malomdombok – Hétlétra – menedékház. Idő: 3–3 és fél óra. Jelzés: fehér alapon sárga vonal.
 • 3. sz. út: Derestye – Tatárhányás (Bácsfalu) – Máris út – Bolnok tető – Jégbarlang – pajták –menedékház. Idő: 4 és fél–5 óra. Jelzés: fehér alapon kék vonal.
 • 4. sz. út: Türkös – Hétforrás – Türkösi-tető – Garcsin-völgy – Lenföldek – menedékház. Idő: 4 és fél–5 óra. Jelzés: sárga háromszög.
 • 5. sz. út: Felső-Tömös – Tamina vízesés – Nagykőhavas csúcs. Idő: 3 és fél–4 óra. Jelzés: fehér alapon kék vonal.
 • 6. sz. út: Predeál – Csaplya-tető – Szuszai út – nagykőhavasi esztena – Nagykőhavas csúcs. Idő: 3 és fél–4 óra. Jelzés: piros kereszt.
 • 7. sz út: Csaplya-tető – Száraz-Tömös völgy – nagykőhavasi esztena – csúcs. Idő: 2 és fél–3 óra. Jelzés: kék pont.
 • 8. sz. út: Hosszúfalu – Garcsin-völgy – Rence – Kövecske – Írottkő – menedékház. Idő: 7–8 óra. Jelzés: fehér alapon sárga vonal a Rencéig, majd onnan kék háromszög.
 • 9. sz. út: Malomdombok – Bolnok. Idő: 1–1 és fel óra. Jelzés: kék háromszög.
 • 10. sz. út: Hétlétra – Medveszakadék (alsó része). Idő: 1 óra. Jelzés: kék háromszög.
 • 11. sz. út: Tamina – Nagykőhavas csúcs. Idő: 2–2 és fél óra. Jelzés: piros vonal.
 • 12. sz. út: Malomdombok – Cigány ösvény – Sziklasor – Jégbarlang – Nagykőhavasi menedékház. Idő: 3 és fél–4 óra. Jelzés: piros pont, majd kék vonal.

A Nagykőhavason 40 alpinista út van, legtöbb az Írottkőn. Nehézségi pontozásuk 2A és 3B között váltakozik.

Ami a téli sportokat illeti, megemlítjük, hogy 1928-ban a Csűrkő mezejének déli oldalán építették a BTE (Brassói Turista Egyesület) tagok a síugrósáncot, amit 1929-ben és 1931-ben lényegesen megnagyobbítottak úgy, hogy 25-28 m-es ugrásokat lehetett itt végezni az ország legmagasabban fekvo síugrósáncán (1670 m). 1934-ben a Bolnokon építettek egy nagy síugrósáncot. Az ugrási lehetoség 40-65 m, egyben ez volt az ország legnagyobb síugrósánca, ahol kedvező hóviszonyok alkalmával az országos versenyeket rendezték. Sajnos mindkét ugrósánc tönkrement, ma csak gyenge jelek igazolják ezek egykori létezését.

A Nagykőhavas jellegzetes tájképi szépségei – a fenyőerdőkkel és legelőkkel borított hegyhátakból magasba töro sziklaszirtek – megihlették nagy erdélyi költőnket, Reményik Sándort is, aki erről a hegységről a következoképpen vall (Találkoztam a szabadsággal):

Zord magaslat: a Fellegvár ez itt.
Erőszak rakta s tartja falait.

Ember-önkény és változó uralmak
Láncot csörgetnek s rabot tartanak.

Szurony, szörnyű rend, vessző, fegyelem
Itt sötét börtön-flóraként terem.

Rém-madárként egy emlék suhan át:
Nyögnek a befalazott katonák…

Ezerhatszáz… olvasom egy falon -
A doh s a penész ma is hatalom.

S mily nagy erősség ez itt, nézve lentről,
S mily vakondtúrás fentről, a hegyekről.

Bucsecs, Csukás, Királykő, Kőhavas:
E fellegvár alattuk mily havas.

A Nagykőhavason mentem én által
És találkoztam fent a Szabadsággal.

Ment nagy léptekkel: világ számuzötte,
Fenyőszag tömjénezett körülötte.

Kalapján virított a sziklarózsa,
Vissza se nézett a völgybe alóla.

Vándorbotjával verte a követ,
Minden ütésre villámot vetett.

A hátizsákja telve ezerjóval,
Ezerjóval, embernek nem-valóval.

Fütyölt. Visszhangjaként víg füttyszavának
Túlvilági viharok orgonáltak.

A déli nap, ahogy zenitre hágott,
Nézte az elszabadult Szabadságot.

Ment nagy léptekkel, bottal, tarisznyával,
Szemére vont virágos kalapjával.

Ment völgybol fel, világból kifele:
Ki-ki lássa, mire megy nélküle.

Ment, az embertől egyre távolodva,
Ment csúcsról-csúcsra, csillagtávolokba.

Kincse túl drága volt méltatlanoknak:
Vitte ajándékul az angyaloknak.

Mártis János, Nagy Béla

A GYOPÁRHOZ

Kicsiny virág, te halvány szép gyopár,
Mint a sas oly büszke és szabad,
Ne vágyj a völgybe dús kalászok közé,
Se fenyves árnyba ne kívánd magad!
Maradj ott fenn büszkén a magasban,
A völgy csupán egy nagy sírgödör,
Emeld fejed a felhokön keresztül,
Csak az fenséges, ami égbe tör!

Lejegyezte Pakó Béla (1992-ben 92 éves) régi kolozsvári EKE-tag
a nagykőhavasi menedékház vendégkönyvéből, 1938 augusztusában.

Az 1843 m magas Nagykőhavas Leégett menedékház a Nagykőhavason

A Nagykőhavason lévő Siebenbürgischer Karpathen-Verein menedékháza (1910 körül) Az Írottkő-nek nevezett szikla a Nagykőhavason. Nevét onnan kapta, hogy felületén a moha és a sziklarések íráshoz hasonló jeleket ábrázolnak
Brassó és a barcasági-medence a Nagykőhavasról A Hétlétra egyik összekötőhídja
A Jégbarlangban

Évforduló nélkül olvasok Reményik Sándor kedvenc havasáról, a Nagykőhavasról. Olvasom így az 1907. június 20-i újságban, hogy Karácsony főmérnök kijelölte az építendő menedékház helyét, s erre a pillanatra 20 EKE-tag és 150 kiránduló volt kíváncsi. Bosszankodom, mert nem tudom, miért nevezték el a menhelyet Rákóczi menedékháznak. Hirtelen kíváncsi leszek a négy-szobásra tervezett, 10 000 korona összeköltségű munkálat teljes költségvetésére. Magamban gra-tulálok annak, aki 1907-ben fontosnak tartotta újságba közzétenni ezeket a menedékházas apróságokat.

Apróságok: Bácsfaluból Bacsó Mihály, id. Bálint András, Veres B. János, ifj. Bálint András, Hauszmann Ernő, ifj. Lukács András, Simon András, Gödri György, Tóth Mihály, Zavicsa Géza, Borcsa Mihály, Magdi Mihály, Gocsman Samu, Simon István, Bacsó Mihályné tíz-tíz koronával támogatták az építendő menedékházat, ugyanis egy-egy ennyit érő részvényt vásároltak.

Most sem bántam meg, hogy újságot olvastam. Azt hiszem, rájöttem egy titok egy részére, hogy miért szeretem annyira ezt a helyet. Mert nagyapám és dédapám is szerették.

S azt hiszem, rájöttem egy másik titok egy részére is: azt hiszem, azért értjük olyan természetesen meg egymást valamennyien, mert nagyapáink, dédapáink szerették ezt a hegyet.

Elhatároztam, ha már ennyire a mienk ez a havas, mely nem akármilyen, hisz verseket is ihletett, nem hagyjuk, hogy kiforgassanak belőle.

Lukács Gyula

Menedékházak a Nagykőhavason

A Nagykőhavas első megmászói valószínűleg az aljában lakó csángó favágók voltak. A Tömös patak jobb oldali mellékvizeinek vízgyűjtő területe Bácsfalu község határához tartozott, így leginkább a bácsfalusiak járták ezt a területet. Ők építhették meg több száz évvel ezelőtt az első utat is, melyet régen a Havas útjának neveztek. Szekérrel is járható volt. Manapság Családi út néven ismerik a turisták.

A szász tanuló ifjúság, mely nagyon szívesen mászott a Keresztényhavasra, valószínűleg a Nagykőhavast is felkereste már Honterus idejében. A hegymászás mint turistamozgalom azonban csak a XIX. század második felében kezdett fellendülni. A világ legelső turistaegylete 1857-ben alakult Londonban, Alpine Club néven. 1862-ben Bécsben létrejött az Österreichischer Alpen Verein, ezt követte 1863-ban a Schweizer Alpen Verein és a Club Alpino Italiano, 1869-ben a müncheni Deutscher Alpen Verein, 1873-ban pedig Tátrafüreden megalakult a Magyarországi Kárpát Egyesület. Még ugyanabban az évben Brassó is felzárkózott a turista egyleteket alapító városok sorába: a brassói szász turisták megalakították a Siebenbürgischer Alpen Veraint (SAV). Bár nem volt hosszú életű egyesület, a turistaság szempontjából termékenyítőleg hatott. 1880-ban Nagyszebenben megalakult a Siebenbürgischer Karpaten Verein (SKV), majd 1881-ben ennek a brassói alosztálya. A SAV beolvadt az új egyesületbe.

A turistaegyesületek legfőbb célkitűzése a kirándulások szervezése volt. Működésükkel minél több lehetőséget szándékoztak nyújtani arra, hogy tagjaik (s nem csak azok) a szabadban tölthes-sék szabad idejüket, pihentessék idegei-ket, eddzék testüket. A cél elérésére az egyesületek sokféle munkát vállaltak fel és végeztek el. Előadásokat rendeztek, könyveket, folyóiratokat adtak ki, hogy tagjaikkal megismertessék a turista-kultúrát. Utakat építettek és jelzésekkel látták el ezeket. És nem utolsósorban menedékházakat építettek, ahol a turisták rossz időben menedéket, éjszaka szállást kaphattak. A menedékházak anyagi hasznot is hoztak, amit az egyesületek újabb turistabefektetésekre használtak fel.

Az SKV brassói osztálya, miután 1881-ben a Királykőn, 1882-ben a Bucsecsen és 1883-ban a Keresztényhavason menedékházat avatott, 1884 folyamán a Nagykőhavason, a Csürkő mezején épített egy kis famenedéket. Valószínűleg azért választották a menedékház helyéül ezt a szép tavaszi tisztást, mert itt bővizű forrást találtak, ide jól kiépített szekérút vezetett fel, és megfelelő szélvédett helyet is találtak egy kis sziklás kiemelkedés aljában. Ez a menedékház kétszobás kis faház volt, és az 1996-ban vandál kezek által szétvert menedékház helyén állt.

A terület Bácsfalu birtoka (legelője) volt, így csak hosszantartó viták és pereskedés után, 1885. július 14-én avat-hatták fel a menedékházat. 17 évig szol-gálta a Nagykőhavasra látogató turistá-kat. Ezalatt mászták meg először télen a csúcsot szász hegymászók 1891-ben.

1902 októberében leégett a menedékház, 1903 végén pedig leégett az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) Kiskirálykőn 1897-ben épített menedékháza is. A két menedékház elhamvadása után a magyar és a szász turisták egymásra találtak, s az elkeseredett hangulatban abban állapodtak meg, hogy ezentúl legyen a Nagykőhavas az EKE, a Kiskirálykő pedig az SKV tevékenységi területe.

1906-ban Gombos F. Albinnak, az EKE brassói osztálya elnökének indít-ványára a brassói magyar turisták elha-tározták, hogy új menedékházat épí-tenek a Nagykőhavason. Az 1907-ben megválasztott új elnök, Halász Gyula, székfoglaló beszédében fogadalmat tett a menedékház felépülésére. Sok utánjárás után, Karácsony Endre műszaki tanácsos támogatásával, részjegyek alapján gyűjtött pénzből sikerült felépíteni a menedékházat, és 1910. július 3-án 400 turista jelenlétében ünnepélyesen fel is avatták. A manzárdos, téglafalú ház azon a helyen emelkedett, ahol később a nagy turistaszálló épült fel. A földszinten konyha, gazdalakás, étkezőterem, tágas veranda, az emeleten 4 hálószoba volt, 16 ággyal.

A Nagykőhavas turistaforgalma e ház felavatása után lendült fel valójában. Az EKE az utak egy részét jelzésekkel látta el, s tömegesen kezdtek járni a havasra a brassói magyar turisták. Sajnos nem sokáig, mert az 1914-ben kitört világhábo-rú lelohasztotta a kirándulási kedvet. 1916. augusztus 30-án vagy 31-én, a román betörés első napjaiban, a vissza-vonuló magyar tüzérség ágyútüzétől lángba borult a menedékház és leégett. 1917-ben a turisták csak az üszkös téglafalakat találták a szép menedékház helyén. Eső elől az üres pincébe húzód-tak be. Ebben az időben menedékhelyül a Nagyréten álló marhaistálló, és a Havaska nevű szikla északi oldalába, a sziklafal tövébe épített, elhagyott kis katonai fabódé szolgált mindaddig, míg 1923-ban ez is le nem égett.

1922-ben a leégett menedékház régi gondnoka, Molnár János, az épen maradt kormos falak egy része fölé deszkatetőt rakott, egy kis szobát alakítva ki, melyben fekvőhelyek is voltak. Egy kis vendéglőt is berendezett, ahol egyszerű ételeket, italokat árusított egészen 1928-ig.

1927-ben az EKE brassói osztálya Brassói Turista Egyesület (BTE) néven önálló egyesületté alakult. Az új egyesület elnöke Halász Gyula lett. Nagy lendülettel fogtak neki az új menedékház felépítésének. Az összegyűjtött pénzből 1928-ban egy fa menedékházat építettek, amelyet 1928. július 15-én avattak fel. Ez a menedékház a legelső, az SKV által épített menedékház helyére épült, és állt 1996-ig, mindaddig amíg felelőtlen, bűnös kezek szét nem hordták.

1640 m tenger feletti magasságon állt, 3 földszinti és 2 emeleti szobája volt. A keletre és délre nyíló, L alakú, nyitott, széles, fedett folyosóval együtt alapterülete 8´ 11 m volt. Bejárata dél felől nyílott. Jobbról tágas helység, melynek két oldalán egymás felett lévő két sor deszkapriccs volt, összesen 34 fekvőhellyel. Hosszú asztal, 2 pad, kályha, mosdófelszerelés is volt a szobában. Bal oldalt volt a gondnok lakása (eredetileg konyhának épült). Innen kamra és szertár nyílott. A bejárattól balra lépcső vezetett fel a padlásra, ahol egy nagyobb sorban 14, egy kisebben 4 személy számára volt deszkapriccsen fekvőhely. A földszintet később átalakították, a keletre néző nyitott folyosót is beépítették, egy újabb szobát hoztak létre, 12 hellyel növelve a menedékház befogadóképességét. Miután 1990-ben a nagy menedékház leégett, ez a famenedékház maradt az egyetlen szálláshely a Nagykőhavason. Rögtönzött toldásokkal egy ebédlőtermet alakítottak ki a délre néző folyosó előtt, azt pedig beépítették, újabb fekvőhelyeket nyerve ezáltal. Sajnos, a leromlott állapotú faház megfelelő karbantartás hiányában rohamosan elvesztette menedékház jellegét, 1996 nyarán már csak romhalmaz volt, s a következő évben már csak egy kevés törmelék jelezte alapjának körvonalait. A fa-anyagát teljesen elhordták, elégették.

A nagy menedékház avató ünnepsége 1930-ban

Ebédlő a nagy menedékházban
   
A nagy menedékház A Nagykőhavas sziklái

Térjünk vissza időben a brassói magyar turistaság legszebb, legeredményesebb időszakára, 1928-ra. A famenedékház felavatásával egyidőben megkezdődött a nagy menedékház építéséhez szükséges tégla égetése is. A Csűrkőmező agyagos talaja adta az anyagot a tégla gyártásához, a közeli mészkősziklák a meszet, az erdő a fát. Bácsfalu a területet átengedte a BTE tulajdonába, ezen kívül a szükséges faanyagot adományként adta. 1929-ben lebontották a régi EKE menedékház üszkös falait, s megindult az építkezés. Szeptember elején már emelkedtek a téglafalak, október végén tető alá került a ház. A tél folyamán szünetelt a munka, s a következő év májusában indult meg újra.

A menedékház Halász Kálmán építészmérnök tervei alapján és állandó ellenőrzése mellett, Gödri Márton bácsfalusi építőmester vezetésével épült fel. A kiadások meghaladták a másfél millió lejt. Ezt az összeget a több mint 1000 BTE-tag tagdíjából, a brassói Népbank, valamint más vállalatok adományaiból, a kibocsátott részvényekből, és Halász Gyula elnök, Puskás Kálmán alelnök, Kocsis Béla gyáros, Takáts József, Bartos Béla bankárok, Schütz Salamon kereskedő, Scholtz Károly, Székely Géza, Verzár Kálmán és más lelkes tagtárs gyűjtéséből sikerült előteremteni.

1930. augusztus 10-én 2000 turista jelenlétében avatták fel az új menedékházat, amely Erdély legkorszerűbb turistaszállója volt. 1641 m tengerszint feletti magasságban, a Csűrkőmező egyik kiugró sziklalapályán, a Tömös-völgy felé eső részen emelkedett. A völgy felé néző oldalán két jellegzetes, bástyaszerűen kiugró sarka volt, a másik felén széles, L alakú veranda húzódott a földszinten és az emeleten is. A főbejárat az északi oldalon, a kis menedékházzal szemben nyílott és tágas előszobába vitt. Innen jobbra a nagy ebédlőbe, szemközt a konyhába lehetett bemenni. Balra lép-csők voltak az emeleti hálószobákhoz. A nagy ebédlőben 10 asztalnál 40 ember kényelmesen étkezhetett. Stílusos, búbos kemenceszerű cserépkályha ontotta té-len a meleget. Körbe széles ablakokon áramlott be a napfény és az ablakok közti falmélyedésekben a könyvespolcok valóságos könyvtárat képeztek. A fala-kon képek a Nagykőhavas legszebb ré-szeiről. Az ajtó közelében, balról, egy ablakon keresztül történt az ételek ki-adása a konyha melletti tálalóból. A cserépkályhán túl, balra, tágas ajtó nyílott a kis étkezőbe, ahol 4 asztalnál 20-25 em-ber étkezhetett, s közben a legszebb nagykőhavasi látképben gyönyörködhetett.

A bejárati ajtóval szemközt is volt egy ajtó, melyen a ház előtti teraszra lehetett kimenni, ahol szintén asztalok álltak a vendégek rendelkezésére.

A konyha felszerelése minden igényt kielégített, hatalmas főzőkályhán készült a havasirózsából és áfonyalevélből főzött tea. Jobbra a tálaló nyílott, balra a gondnok lakása, a kamra és egy kijárat az udvarra. A kamrából lehetett lemenni a sziklába robbantott tágas, száraz pincébe.

Az épület délkeleti sarkánál, a fedett veranda meghosszabbításaként mellékhelyiségek, fáskamra, mosókonyha, sütőkemence, raktár épült.

Az emeleten 7 hálószoba volt. Valamennyiben sodronyos, matracos ágyak, cserépkályha, mosdófelszerelés, asztal és székek voltak. Összesen 31 személy számára nyújtott szálláshelyet kezdet-ben ez a menedékház. Később átala-kították, a kényelem rovására újabb ágyakat tettek be a szobákba, és fenn a padlástérben egy nagy, közös hálóter-met alakítottak ki, emeletes fapriccsel. Itt nyáron 30-40 személy is elalhatott.

A Hétlétrák után

A Medveszakadék
   
Itatóvályú Az Írottkő

A menedékházat a BTE soha nem adta bérbe. Az egyesület elnöksége a házi kezelés mellett döntött, abból a meggondolásból, hogy csak így tudják biztosítani a kevésbé tehetős turisták számára a menedékház által nyújtott biztonságot és előnyöket.

1940-ben, a bécsi döntés után, a BTE-t hatóságilag feloszlatták, vagyonát az állam vette kezelésbe. 1945-ben az Encián Turista Egyesület, mely a háború alatt hivatalosan szüneteltette a tevékenységét ugyan, de nem oszlott fel, határozati javaslatot fogadott el a volt BTE állami vagyonba ment ingatlanvagyonának igénylésére. Sajnos az ONT nem mondott le a nagykőhavasi turistaszállóról, s így az többé nem került vissza jogos tulajdonosai, a brassói magyar turisták tulajdonába.

Feladatát azért ellátta, s 60 éves működése alatt a turistanemzedékek eb-ben a menedékházban pihentek ki ma-gukat a Létrásút (Hétlétra) meredek kaptatója után, ide húzódtak be a vihar elől, itt éjszakázhattak, megcsodálva a ház előtti teraszról Brassó esti fényei-nek sziporkázását. A meghitt beszélge-tések, vidám nótázások emléke örökre szívébe vésődött azoknak, akik itt a havason, ebben a menedékházban tölthettek el egy-két estét. A duruzsoló cserépkályha és a kint fütyülő szél hangja, a petróleumlámpa halvány fé-nye összekeveredett a havasi rózsa virágából főzött tea különleges illatával. Csodálatos, egyedi hangulata volt ennek a menedékháznak. Sajnos, ahogy nőtt a látogatók száma, úgy tűnt el ez a meghitt, csodálatos hangulat, nőtt a ház körül a szemét, egyre rom-lott az épület állapota, hullott a vakolat, mállott a terasz összecemen-tezett alapja, korhadtak a bútorok. És a menedékház ebédlője egyre inkább vendéglővé, sőt kocsmává züllött le. Bár 1981–82-ben, lévén magashegyi menedékház, nem volt szabad szeszes italt árusítani, üzleti meggondolásból később nem vették komolyan ezt a szabályt.

1985-ben, a menedékház fennállásának 55. évfordulóján, a négyfalusi turisták nagyszabású természetjáró versenyt szerveztek a Nagykőhavason. A verseny ürügye alatt felidézték a menedékház építésének történetét, a BTE munkásságát. Ezekről a dolgokról, a brassói és négyfalusi magyar turista egyesületekről, megvalósításaikról, vitathatatlan érdemeikről az ifjabb nemzedékek nagyon keveset vagy semmit sem tudtak. Nem tudhattak, hiszen ezekről abban az időben nem volt szabad beszélni vagy írni. Ezért nagy jelentősége volt ennek a versenynek. És azért is, mert a 60. évfordulót már nem ünnepelhettük meg. Véglegesen elmaradt! 1990. október 18-án lángra lobbant a menedékház és teljesen leégett. Azt beszélik, a pincéje tele volt szeszes italokkal, ami még jobban táplálta a tüzet. Oltani nem lehetett, nem maradt más, csak az üszkös téglafalak. Azóta is ott állnak, dacolva az időjárás viszontagságaival.

A menedékház hiánya, s pár év múlva a faház megsemmisülése nagyon visszavetette a nagykőhavasi természetjárást. Az utak állapota is egyre rosszabb lett.

1991-ben újraalakult az Erdélyi Kárpát Egyesület, amelynek alosztályai kezdtek létesülni Erdély-szerte. Brassó után 1997-ben Négyfaluban is megalakult az EKE-osztály, s célul tűzte ki, hogy visszaadja a turistáknak az egyre jobban mellőzött Nagykőhavast. Újrafestették a kopott jelzéseket, hidakat, létrákat építettek, forgalomba hozták a már feledésbe ment régi utakat, új jelzőtáblákat, oszlopokat helyeztek el, pihenőhelyeket építettek. A lelkesedésből jelesre vizsgázott kis turistaegyesület nem érte be ennyivel: 2000-ben elhatározta, hogy menedékházat fog építeni és működtetni a Csűrkőréten, a leégett menedékház közelében. 500 négyzetméternyi területet sikerült bérbe venni a négyfalusi Városi Tanácstól. Megkezdődött az építkezés, mely során a Malomdomboktól, 690 m-ről az 1640 m magasságban lévő Csűrkő-mezőre 1850 kg építőanyagot (cementet, homokot, betonvasat, cinklemezt és csövet) szállítottak fel hátizsákban. Fenn a helyszínen megépítették a menedékház 9 vasbeton tartópillérét, s elkészítették a villámhárító rendszert az alap körül. Egy új, bővizű forrást fogtak betonme-dencébe az épülő menedékháztól mindössze 50 m-re. Ezeket a munkálatokat a négyfalusi EKE-osztály lelkes tagjai végezték el, a brassói, sepsiszentgyörgyi EKE-tagok, a cserkészek és a természetjárók segítségével.

A menedékház alapterülete 49 m2 lesz, fagerendákból építik fel, és a már elkészült tartópillérekre fogják felszerelni. Úgy tervezik, egész évben gondnok fog vigyázni rá, így az év minden időszakában menedéket nyújthat a természetjáróknak. Az építkezés jól halad, ha sikerül összegyűjteni a még hiányzó összeget, a lent összeszerelt boronaházat helikopter segítségével szállítják majd fel a Csűrkőrétre.

Remélhetőleg 2002-ben egy újabb, sorrendben az ötödik menedékházat avathatjuk fel majd a Nagykőhavason!

Kovács Kendi Lehel

Visszaemlékezés a nagykőhavasi menedékház
1930-ban tartott avatási ünnepségére

Nagy ünnepük volt a brassói magyar turistáknak 1930. augusztus 10-én, amikor avatásra került a Brassói Turista Egyesület nagykőhavasi menedékháza. A Csűrkő-rét egy kis sziklafennsíkján, 1620 m magasságban épült fel ez a hasznos turistalétesítmény, melynek megvalósításához a közintézményeken és vállalatokon kívül az egyesület tagsága is hozzájárult.

Az avató ünnepségre már az esemény előtti napon több száz turista indult el Brassóból és a környező falvakból. A gyalogos csoport - melyben e sorok írója is jelen volt - érintette a Csiga-hegyet, a Rakodó-völgyet, majd a Honterus-rétet, a Noa-erdőt, Derestyét. Utunkat a Tömös völgyén át folytattuk a Malomdombokig. Innen a Hétlétrás úton indultunk el, mert ez a legszebb. Változatos terep után elértük a kettéhasadt sziklafalat s nemsokára a vízesés robaja fogadott. Már az első létránál kaptunk egy kis frissítő zuhanyt a nyakunkba. Tovább haladva a függőhidakon át, sorra megmásztuk mind a hét létrát és kijutottunk a lomberdőbe, majd a fenyvesbe, így értünk fel a Csűrkő rétjére, ahol már a szép számban jelenlevő turisták áhítattal csodálták az új menedékházat. Azok, akik kivették részüket a közös munkából, különösen büszkék voltak.

Ködös, borús vasárnap reggelre virradtunk; a nap csak pillanatokra tudott rátekinteni a Csűrkő mezejére. Az avatási ünnepség 12 órakor kezdődött a Brassói Magyar Dalárda férfikarának énekével, majd Halász Gyula, a Brassói Turista Egyesület elnöke tartotta meg avató beszédét, kiemelve a közösségi munka nagy szerepét a turistahajlék felépítésében. Üdvözlő beszédet mondott Szabó Béni, Brassó város országgyűlési képviselője, majd a Touring Club Román elnöke, a főispáni és polgármesteri hivatal küldöttei, a Karpathen Vérein vezetője. Az ünnepi műsorban elhangzott, saját előadásában, Farcádi Sándor költő alkalmi verse, majd a dalárda éneke és a bácsfalusi fúvószenekar játéka fejezte be a felejthetetlen ünnepséget, amelyen másfélezer turista vett részt.

Az avatást követő napon az Írottkőhöz kirándultunk. Mivel az idő kiderült, csodálatos panoráma tárult elénk.

Imecs László

Megemlíthetjük az építkezés legjelentosebb támogatóit:

 • Bartos Béla
 • Schütz Salamon
 • Kocsis Béla

Az Evangélikus Élet 1936. január 19-iki száma így ír a menedékházról:

A magyar akarat diadala

Nézzetek erre a menedékházra: ezerhétszáz méter magasságban a Nagykőhavas gyönyörű panorámája közepéből emelkedik ki, mint a magyar teremtőakarat fenséges bizonyítéka. Minden táj felé: a Barcaság, Brassó, a Bucsecs ormai, a Prahova völgye, a Csukás irányába egyaránt küldi biztató üzenetét: íme, mit lehet teremteni egy kis magyar akarattal, odaadással!

Ami nagyszerű benne, az nem annyira szépsége, kényelme, noha ezekről is himnuszokat zengenek a vendégkönyv feljegyzései, hanem az a mód, ahogyan készült. Nem a sok adományt értem, hanem azt a lelkes, csendes, de szívós munkát, amely egyik napról a másikra gyönyörű otthont varázsolt a rideg kősziklára. Csak egy példa: jön két turista. Talán nem ismertek senkit és oket sem senki. Megpillantják a munkát. Látják a célt! S a következő pillanatban mind kettő ingyen robotol a magyar akarat erejét hirdető épület emelésénél. Drága munka, drága izzadság cseppek! És folyt a munka! Minden turista kötelességének tartotta, hogy kivegye részét a munkából.

Ó, ha ez a magyar akarat ott élne mindenki lelkében. Menynyivel magasabb hivatású épületek teremnének máról holnapra. Iskolák, kultúrházak, ifjúsági otthonok! Miért sopánkodunk: a kőhavasi menedékház tettre int. Hogy a magyar odaadásból születő épületek egész sora adja tudtul a világnak, élünk, s felettünk nem lehet megkondítani a lélekharangot! Az új év legyen - új munka!

Új menedékház a Nagykőhavason

2000. júniusában az Erdélyi Kárpát Egyesület azt a célt tűzte ki, hogy menedékházat épít a Nagykőhavason, hisz a 82 km-es hegységben nincs egy turistaház sem. Jelenleg elkészült a menedékház alapja, amely 1 850 kg anyagot igényelt. Ez a jelentős mennyiségű cement, homok stb. mind hátizsákban volt felszállítva. A menedékház mellet 3 m mélyen vízforrást találtunk, és a vízrendszer befogása ötheti munkát igényelt. A múlt év során véglegesítettük a villámhárítót is.

A menedékház-építés folytatásához felhívást intézünk az olvasókhoz, hogy segítsenek e nemes cél kivitelezéséhez a téglajegyek megvásárlásával. A téglajegy egy szimbolikus adomány, tulajdonosa egy tégla megvásárlásával hozzájárul a menedékház felépítéséhez. Téglajegyek kaphatók a Brassói Lapok és a Hétfalu szerkesztőségében.

Hétfalu, 2002

EKE menedékház a Nagykőhavason

A Nagykőhavas (románul Piatra Mare, németül Hohenstein) a Kárpát-kanyar Brassói havasok csoportjába tartozó hegycsoport. Területe mintegy 82 négyzet km. Határai a Tömös-völgy, Predeáli hágó, a történelmi határ hegyei és völgyei (Csaplya-tető 1259 m, a Szuszai-tető 1430 m, Azuga-patak völgye, Andor-bérc 1342, Garcsin-völgy), valamint Négyfalu és a Barcasági síkság. A Nagykőhavas lába Négyfaluban 630-680 m magasságban fekszik, csúcsa 1844 m tengerszínt felett (legmagasabb pontja az Írottkő 1846 m), ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az egész Barcaságra és a Kárpát-kanyar hegyeire (Bucsecs, Királykő, Keresztény-havas, Csukás, Fogarasi havasok stb.). Több irányból lehet megközelíteni; kiépített és jelzett turistautak vezetnek a havasra Predeálról, Alsó-Tömösről, Brassóból, Négyfaluból. Rendkívüli érdeklődésre tart számot az ún. Létrás-út, amelyet a Sipoly-patak vízesései mentén építettek ki a sziklahasadékban. A létráig 50-60 perces út vezet a Sipoly patak mentén erdők között. Az út közepe táján vízesés-sorozat található. A sziklák között kanyargó Sipoly több kisebb, valamint egy 2 m-es esés után egy 5 m-es vízesésben zuhan alá. A létrás út több létrából és különböző hosszúságú teraszszerű pallókból áll. A leghosszabb létra 12 m-es, a legrövidebb 2 m-es. Régebb fából készültek a létrák, de mivel könnyen elkorhadtak, fémszerkezetre cserélték az idők folyamán. Sajnos ezek is tönkrementek, a 150 m hosszú szakadékban az út járhatatlanná vált. Szerencsére pályázati pénzekből 2002 nyarán a Négyfalusi Polgármesteri Hivatal és a Hegyimentő Szolgálat helyreállította a létrás utat.

Szálláslehetőség jelenleg csak a hegy lábánál van, valamint az Írottkő alatt található boronavédhelyen. Menedékházak a Nagykőhavason hosszabb-rövidebb ideig tartó megszakításokkal 1884 óta voltak. Sajnos az utóbbi 100 évben épült valamennyi menedékház a tűz martaléka lett. Legutóbb 1990-ben égett le az 1930-ban felavatott turistaszálló, amely 110 hellyel rendelkezett. Korának legszebb és legkényelmesebb turistaszállóját Halász Kálmán neves brassói építészmérnök tervezte, és Gödri Péter türkösi vállalkozó építette fel. Az építkezéshez felhasználták a háború során leégett EKE-ház megmaradt falait, a Csűrkő agyagos talajából téglát égettek, a sziklákból pedig meszet. Az emeletes épület 2–12 ágyas szobákkal rendelkezett, 60 ember számára biztosított egyszerre étkezési lehetőséget. Tulajdonosa BTE volt, tagjainak árkedvezményt biztosított. 1948 után a turistaszálló állami tulajdonná vált, gondatlan kezelése miatt állapota egyre romlott, végül leégett.

A rendszerváltás után újraalakult az EKE Brassói Osztálya, majd ebből vált ki 1997-ben a többnyire fiatalokból álló Négyfalusi osztály. Tevékenységünk többnyire magashegyi túrákból, tájékozódási versenyek szervezéséből, valamint turistautak felújításából állott. Ez a tevékenység nem elégítette ki igényeinket, ezért döntöttünk mi, Négyfalusi EKE tagjai úgy, hogy menedékházat építünk a Nagykőhavason. Az ötlet 2000-ben született meg. 2000–2001-ben elkészültek a tervek. A menedékházat a régi menedékházzal szembeni területre 1630 m magasságban a Csűrkő-rétre terveztük. Az épület 50 négyzetméteres, tetőtér-beépítéses, 25–30 férőhelyes kis ház. A terület megszerzése elég sok utánajárásba került. Közben megöntöttük az alaposzlopokat és behelyeztük a villámhárító föld alatti részét. Egyben támogatókat próbáltunk szerezni, akik nemcsak pénzbeli, hanem anyagbeli támogatást is nyújtottak, valamint konkrét segítséget az építőanyagok felszállításánál és a munkálatoknál.

2002 június-júliusában vágtuk ki a fákat és szabták le az oszlopokat a menedékház környékén, mintegy 1500 m magasságban. Mivel nagyon esős nyár volt, szinte végig esőben dolgoztunk. Közben egész idő alatt hétvégeken munkatúrákat szerveztünk, így került fel az építőanyag nagy része. Ezúttal is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak a brassói, négyfalusi, sepsiszentgyörgyi EKE tagoknak, valamint a brassói Áprily Lajos, a négyfalusi Zajzoni Rab István középiskolák és a G. Moroianu általános iskola tanulóinak és tanárainak, akik hathatós segítséget nyújtottak az anyagok felszállításában. 2002 szeptemberében elkészült az ácsmunka, a menedékház faváza és tetőszerkezete. Sajnos az ősz sem segített rajtunk, esős és hideg volt. Október és november folyamán 5–10 °C hőmérsékletben raktuk fel a téglafalakat és vakoltuk le.

A favágáshoz, ácsmunkához szakembereket szerződtettünk, erre az anyagi alapot különböző vállalkozók, az EKE Vándortáborok, a Brassó Megyei Tanács és külföldiek adományai teremtették meg. Ki kell emelnünk az EKE Marosvásárhelyi Osztályának 2003-as segítségét, a XIII. Vándortáborban az adományok összegyűjtését.

Végre 2002 novemberében állott a menedékház, s bár az ablakokat betégláztuk, az épületet lezártuk, hétvégére felügyeletet biztosítottunk mégis a tél folyamán többször is feltörték. 2003 kora tavaszán kezdtük meg a belső munkálatokat (ablakok, ajtók beállítása, hoszigetelés, faburkolat felhelyezése, padlózat elkészítése stb.). 2003 nyara többnyire ezzel telt el, a munkálatokat azonban állandóan lassította az anyaghiány. Szeptember folyamán sikerült felépíteni és befedni a melléképület fa vázát. A melléképület a tuzifa téli elraktározásához szükséges. Közben felkerültek a hegyre a kéményelemek és kályhacsempék, így október elején elkészülhetett a csempekályha és a kémény is. Most már lehet futeni az épületet, így állandó jelleggel lehet orizni a menedékházat. Sajnos ezzel mindig gondunk van, elég nehéz önkénteseket találni a hét folyamán való őrzésre. Novemberben a Megyei Tanács besegített az anyagszállításba, helikoptert biztosított, így sikerült felszállítani a válaszfalakhoz szükséges gipsz-kartonokat, valamint a bútor egy részét.

Remélhetőleg a tél folyamán befejezzük a belső munkálatokat, hogy 2004 tavaszán felavathassuk a menedékházat.

Az EKE négyfalusi szervezete

2004. május 15-én a négyfalusi Erdélyi Kárpát Egyesület által épített nagykőhavasi menedékház felavatására került sor. Részt vett Aristotel Cancescu, a Brassó Megyei Tanács elnöke.

A Hétlétrák

1930 körül

1950 körül
   
1971-ben 1997-ben
   
Hidak Vízesés a nagy létra mellett
   
A szurdok Az első létra 1997-ben
   
Pallók Az első létra 2004-ben
   
A sziklafal mint reklámfelület: "USAID Finanţator reparaţii traseu D. Morii 7 scări" Pihenő a létrák előtt
   
Létra és palló Pallók a szurdokban
   
Létra Az új nagy létra 2004-ben
   
Hétlétrák Palló
 
©2006 copyright hetfalu.ro | powered by Mediaexpert®