Csángó bútor | Csángó kapuk | Csángó házak, belső építészet | Házoromdíszek

 
Csángó házak, belső építészet
 

Csernátfalu - Wichmann mesemondó csángója, belső udvar

Hosszúfalu - Csángó-székely ház, festett kapu, egyesített fészer

   
Hosszúfalu - Egyesített fészeres ház, csűristálló szénapadlással Hosszúfalu - Tornácos fészer
   
Hosszúfalu - Csángó csűr, előtte a fehérítés végett kiterített vászon

A csángók szükségleteiknek megfelelően egy díszszoba, a pitvar, a kamra és a pince alkotta a házat. A pitvar, vagy eresz előszobaként is szolgált. Ebben a szobában laktak lényegében: itt főztek, ettek, aludtak. A kamra úgy épült, hogy szükség esetén lakószobául is szolgált. Ha a fiatalok összeházasodtak, az öregek a kamrába költöztek. A dísszobát ritkán használták: idegennek mutatták meg, lkodalom, temetés idején nyitva állt.

A házzal egybeépítették a szekérszínt és az istállót. Az udvart a csűr zárta be, melyet két részre osztottak. Az egyik felében a nyár folyamán összegyűjtött takarmányt, a másik felébe pedig búzát, rozsot, zabot tettek.

Az udvar másik oldalát a kút, a kemence, a tyúk- és disznóketrec foglalta el.

Csángó ház alaprajza

 

A. - Kapu
B. - Díszszoba
C. - Pitvar
D. - Tűzelő
E. - Kamara
F. - Szekérszín
G. - Istálló

H. - Kert
I. - Csűr
J. - Tyúk- és disznóketrec
K. - Kút
L. - Sütőkemence
M. - Diófa a csűr előtt
N. - Körtefa az istálló előtt

Az utcák építésével alkalmazkodni kellett a helyi fekvés sajátosságaihoz. Lejtős oldalakon az utcák szűkebbek, de általában egyenesek voltak. A házat lineárisan építették a telek jobb oldalára. A házon két vagy három ablakot hagytak. A ház homlokzatán a ház tulajdonosának jelvénye látható: monogramja, neve és a ház építésének éve. A testvérek, gyermekek a szülökhöz egészen közel építkeztek. Az udvarra ritkán építettek egy másik házat.

Mivel a fő foglalkozás a földművelés volt, a házakon az ekevas jelképe is függött. Két hegyes szántóvas között a laposvasat formálták ki. Módosabb házaknál az ablak körül futóvirágok voltak kimintázva. Gyakori jelkép volt a Napkorong és a gránátalma is, a tudás fájának a gyümölcse, amely termékenységszimbólum is. Arra a házra, ahová fiatal pár költözött, csokorba fogott piros hímzésű merenda ruhát tettek, mely jelként szolgált a falu számára, a ház lakóinak friss egybekelését illetőleg.

Zajzon - Csángó ház gránátalmás sormintázattal,
ekés, szíves, életfás házoromdísszel 1873-ból

Csángó szoba

Ablak és szőttes sötétítő

   
Sötétítő Galambos, báránykás és rózsás párnahuzat
   
Falvédő és csángó vetett ágy

A díszszoba butorzatának térbeli elrendezése is jellegzetes. A magas faágyat párnákkal rakták meg szinte a gerendáig. Mellette állt a tulipános láda, amelyben a lány kelengyéjét tartották. A csángó szoba elmaradhatatlan kelléke a hosszúpad és a tálas vagy pohárszék. A gerendák alján, a falon körben tulipános tarkamintás kendőtartó függött, amelyre nem kendőket, hanem tarka korsókat tettek. A korsók körül festett tányérok álltak Ezek szobadíszül szolgáltak. Csak akkor vették le a falról, ha "érdemes" vendég érkezett. Ugyancsak szobadíszül szolgált a gerendáról lecsüngő fenyőrúd, amelyre a házilag készített szőtteseket tették.

Minták: növény: bazsarózsa, cserefa, inda, állat: bárány, griff, kakas.

 
©2006 copyright hetfalu.ro | powered by Mediaexpert®